01-07-2009 17:25
Biszkopt na tort
Przepis
2.8
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- -5 jajek
- -1 szkl. cukru
- -1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
- -trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Przepis
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.