Trwa ładowanie...
d35eye9
01-07-2009 17:25

Biszkopt na tort

Przepis
2.8
(4 głosy)
Oceń:
d35eye9
Składniki
  • -5 jajek
  • -1 szkl. cukru
  • -1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
  • -trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Przepis

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
d35eye9
d35eye9
Więcej tematów
d35eye9