Trwa ładowanie...
dr049oz
01-07-2009 16:01

Pierogi nadziewane kaszanką

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dr049oz
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki cukru, soli i majeranku
  • Nadzienie:
  • 200 g kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 4 wątróbki z drobiu
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • łyżeczka pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki soli i majeranku
  • oliwa
Przepis

Składniki na ciasto wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli. Chwilę wyrabiać, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kaszankę rozdrobnić widelcem. Na oliwie usmażyć wątróbki i pokroić w kostkę. Na tej samej oliwie zeszklić piórka cebuli. Z jabłka usunąć gniazda i bez obierania pokroić w kostkę. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić. Kiedy ciasto podwoi objętość, wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Krążki wypełnić farszem. Pierogi ułożyć na blasze, nakłuć w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajem i piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz