28-06-2009 14:01
Babka biało-czarna
Przepis
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- cukier puder - 20 dag
- duże jajka - 4 szt
- kakao - 1 łyżka
- masło - 20 dag
- mąka pszenna - 15 dag
- mąka ziemniaczana - 10 dag
- otarta skórka z cytryny - 1/2 szt
- proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
- sok z cytryny - 1 szt
- śmietana - 3-4 łyżki
Przepis
Masło utrzeć na pulchną masę i, nadal ucierając, porcjami dodawać kolejno: żółtka,
cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, a na samym końcu śmietanę. Z białek ubić pianę,
połączyć z masą, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie
wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok.1/3 ciasta) wsypać kakao i zamieszać.
Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,
a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto.
Piec ok. 45-50 min w temp. 180 stopni C.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.