19-05-2009 11:51
Piernik z twarozkiem
Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- Piernik:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 szklanki maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 1 lyzka przyprawy do piernikoa
- 2 lyzki kakao
- TWAROZEK:
- 2 litry mleka
- 500ml smietany slodkiej
- 5 jajek
- kwasek cytrynowy
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- rodzynki
Przepis
PIERNIK:jajka ubijamy z cukrem nastepnie dodajemy olej i pozostale skladniki. Wszystko dokladnie mieszamy mikserem. Po wymieszaniu ciasto wlewamy do blachy i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez okolo godziny.
TWAROZEK:mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy bedzie sie gotowac nalezy wlac smietane wymieszana z jajkami. Pozniej wsypujemy kwasek cytrynowy i gotujemy caly czas mieszajac. Po ostudzeniu nalezy twarozek odcedzic. Nastepnie ucieramy margaryne z cukrem pudrem na puszysta mase i dodajemy po lyzce twarozku i rodzynki. Mase wykladamy na upieczony piernik i odstawiamy do lodowki.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.