Niebo w gebie
- Masa zolta:
- 4 zoltka
- 1 cale jajko
- pol szklanki cukru
- 1/4 kostki masla
- 2 lyzki zelatyny
- pol opakowania cukru wanilinowego
- pol szklanki wody
- MASA BIALA:
- 4 bialka
- pol szklanki cukru
- 1/4 kostki masla
- 2 lyzki zelatyny
- pol opakowania cukru wanilinowego
- pol szklanki wody
- 2 galaretki
MASA ZOLTA: zoltka i cale jajko utrzec z cukrem na puszysta mase. Maslo, zelatyne, cukier wanilinowy wrzucamy do szklanki z woda(woda ugotowana- goraca). Skladniki mieszamy w szklance. Po dokladnym wymieszaniu czekamy az ostygnie i dodajemy do masy caly czas mieszajac. Nastepnie wlewamy to tortownicy i odstawiamy do lodowki.
MASA BIALA: bialka ubic z cukrem na sztywna mase. Nastepnie maslo, zelatyne, cukier wanilinowy mieszamy w szklance z woda i dodajemy (ostudzone) do masy. Mieszamy i wlewamy do tortownicy na mase zolta i wkladamy do lodowki.
Galaretki rozrabiamy z woda tak jak pisze na opakowaniu, czekamy az troche stezeja i wlewamy na wierzch bialej masy i wstawiamy do lodowki.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze