zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-05-04

Knedle z miesem mielonym

sylwiasleboda1
przepis lubi: 7 osób 4/5 14 głosów
Składniki
  • kg ziemniako
  • 25dag maki
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 400g miesa mielonego
  • 2 male cebule
  • 1 zoltko
  • 2 lyzki bulki tartej
  • sol, pieprz
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Farsz: Cebule obrac i drobno pokroic. Zrumienic na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Dodac mieso mielone i smazyc przez 5-10min. Ostudzic, wbic zoltko, wsypac bulke tarta, wymieszac. Przyprawic sola i pieprzem.
Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Jeszcze gorace obrac ze skorki. Po ostudzeniu zemlec w maszynce do miesa.Wystudzona mase ziemniaczana wylozyc do miski. Wsypac make, wbic jajko. Zagniesc ciasto. Z ciasta uformowac walek o grubosci 3 cm, pokroic go w poprzek na male porcje. Z kazdego kawalka zrobic placuszek i klasc po srodku nadzienie. Zlepic kulke. Knedle wkladac do osolonego wrzatku. Gotowac tak dlugo az knedle zaczna wyplywac do gory.

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Blok czekoladowy, Barszcz czerwony, Desery, Placuszki, Pierogi, Rogaliki, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Makowiec, Knedle, Kurczak, Śledzie w oleju, Naleśniki, sernik na zimno, Sałatka, Szarlotka, Śledzie przepisy, Sałatka gyros, Dania z ziemniaków, Mięso mielone