Sernik Natalia
- Ciasto kruche :
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Sernik:
- 60 dag sera zmielonego
- 20 dag orzechów mielonych
- 1 szklanka cukru kryształu
- 5 jajek
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 kostki margaryny
- Masa kawowa:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki kawy "Inki"
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 słoik powideł
Ciasto kruche:
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Sernik:
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać. Piec ko. 40-50 min. w temp. 170 stopni C.
Masa kawowa:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki goracej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na kerm, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze