zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-27

GĘŚ PIECZONA Z JABŁKAMI

kuchcik1961
przepis lubi: 0 osób 4/5 9 głosów
Składniki
  • ? gęś
  • ? 3/4 kg jabłek
  • ? 2 łyżki tłuszczu
  • ? majeranek
  • ? sól
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Oczyszczoną gęś na noc namoczyć w zimnej wodzie (gęś piecze się długo, musi nasiąknąć wodą, aby była soczysta). Po wyjęciu z wody obsuszyć ściereczką, nasolić i natrzeć majerankiem na zewnątrz i w środku. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Gęś nadziać jabłkami, resztę jabłek ułożyć dookoła gęsi, ułożyć w brytfance i podlać 3 kubkami wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową. Piec 2 - 2,5 godziny. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 - 15 min w celu ładnego zrumienienia. Na godzinę przed końcem pieczenia gęsi można ją obłożyć ziemniakami pociętymi w ćwiartki, które upieką się w sosie od gęsi.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Mięso mielone, Sałatka, Kurczak, sernik na zimno, Placuszki, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, Desery, Dania z ziemniaków, Makowiec, Szarlotka, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Ciasta na zimno, Barszcz czerwony, Knedle, Rogaliki, Blok czekoladowy, Pierogi