Trwa ładowanie...
d2a3foh
29-04-2008 11:14

Ciasteczka z nadzieniem orzechowo-migdałowym

Przepis
3.1
(14 głosów)
Oceń:
d2a3foh
Składniki
  • Ciasto:
  • 1 filiżanka oliwy
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 50 dag mąki
  • cukier puder.
  • Nadzienie:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 mielonych goździków.
Przepis

Zdjąć skórkę z orzechów i migdałów, posiekać je lub grubo zmielić. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa.
Zrobić ciasto: wymieszać: wodę, olej, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieć z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć j kwadraty, na każdym ułożyć porcję nadzienia. Rogi ciastek zaiąć j do środka i skleić nad nadzieniem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić , posypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik julia313

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh