Trwa ładowanie...
d4a85jq
11-02-2009 13:11

Rolada z boczku

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d4a85jq
Składniki
  • Cienki płat boczku surowego 1-1,5 kg
  • 4-5 jaj
  • mala główka kapusty włoskiej (3 -5 liści)
  • słoik (jak po dżemie) podgrzybków marynowanych
  • sól/vegeta/delikat itp. wg uznania
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • curry
  • tymianek/rozmaryn/oregano wg uznania
  • papryka ostra szczypta
Przepis

Płat boczku przyprawić z obu stron, zrolować, zawinąc w folię aluminiową i odłożyć na dzień do lodówki. Nazajutrz wyjąć z lodówki, rozwinąć. Na płat układamy wcześniej sparzone (miękkie) liście kapusty z wyciętym "promieniem". Na liscie raczej środkiem (w osi płata) zostawiając 2-3 cm od brzegu wolne miejsce, wykladamy pokrojone w plasterki grzyby. Na grzyby także zostawiając wolne brzegi wykladamy warstwę usmażonej na twardo jajecznicy. Boczek zwijamy w roladę starając się żeby nadzienie nie wypadało. Zwiniętą roladę spinamy szpilkami i obwiązujemy sznurkiem (jak baleron) i wyjmujemy szpilki. Roladę owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego (190 stopni) piekarnika i pieczemy 1,5 do 2 godzin ( w zależności od wielkości i grubości rolady). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii roladę, co parę minut ja obracając aby się zrumieniła. Z upieczonej rolady delikatnie, żeby się nie rozwinęła, zdejmujemy sznurek i kroimy w plastry 1,5-2 cm grubości i podajemy. Najlepiej z sosem grzybowym.
Życzę smacznego

Przepis dodał użytkownik ELJOT

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a85jq
d4a85jq
d4a85jq
Więcej tematów
d4a85jq