Trwa ładowanie...
d2owh2p
01-02-2009 17:06

kura w słodko-kwaśnym sosie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2owh2p
Składniki
  • 1 pierś kury pokrajana na centymetrowe plasterki
  • 1 małe jajo roztrzepane
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczane)
  • 1 szklanka oleju jadalnego
  • 1 mała cebula pokrojona w talarki
  • 1 średni pomidor pokrajany w plasterki
  • 1 mała marchewka pokrajana w krążki
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu
  • 6 1/2 szklanki wody
  • 1/2 małego kalafiora pokrajanego w plasterki
  • 1/2 szklanki obgotowanego zielonego groszku
Przepis

1. Plasterki kury zanurzyć w jaju, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz.
2. Odlać nadmiar oleju.
3. Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min.
4. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący)
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Proporcje dla 2-3 osób

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p