Trwa ładowanie...
d3f4i6c
01-02-2009 16:20

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3f4i6c
Składniki
  • Składniki ciasta:
  • 45 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag smalcu,
  • 2 jaja,
  • 1/4 l mleka,
  • 2 1/2 dag drożdży,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • sól.
    • Składniki nadzienia :
  • 30 dag białego sera,
  • 1 jajo,
  • 10 dag cukru
Przepis

Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c