Trwa ładowanie...
d36m33l
30-01-2009 16:55

sernik w cieście orzechowym

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d36m33l
Składniki
  • ? Placek orzechowy: 6 jaj, ? szkl. cukru, ? szkl. mąki ziemniaczanej,
    • ? ? szkl. mąki pszennej, ? kostki margaryny roztopionej, 10 dag orzechów
    • ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • ? Sernik: 60 ? 70 dag sera trzykrotnie zmielonego, 15 dag cukru pudru,
    • ? 6 jaj, po 1 płaskiej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 k. masła
    • ? Krem: 6 łyżek cukru pudru, 1 masło,1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Przepis

. Placek: Białka ubić na sztywno i cały czas miksując dodawać małymi porcjami: cukier, potem żółtka, następnie mąkę z proszkiem, roztopioną i ostudzoną margarynę oraz orzechy. Upiec w 180 st. w dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Sernik: Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku, potem ser, mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przepołowić i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami. Uwaga: Ciasto jest najlepsze na drugi dzień !!!

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36m33l
d36m33l
d36m33l
Więcej tematów
d36m33l