Jabłecznik
- Kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany (obojętnie jakiej)
- szklanka cukru
- Masa z jabkami:
- 10 do 15 jabłek
- 3 lub 4 łyżki cukru
- troszke cynamonu
- Masa z białek:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wykonanie Kruchego ciasta:
Zanim zacznie się robić ciasto należy 2godziny przed rozpoczęciem wyjąć margaryne z lodówki do zmiękczenia(żeby była miękka).Do miski wsypać:mąke proszek do pieczenia cukier śmietane oraz żółtka.Gnieść do jedolitej masy ciasta.1/3 masy ciasta zamrozić.
Masa z jabkami:
Obrać i zetrzeń na tarce jabka.Następnie posłodzić je i przed położeniem na cisto wycisnąć z nich sok.gdy jabka będą ułożone na cieście należy je posypać cynamonem(nie za dużo cynamonu).
Masa z białek:
Ubić porządnie białka,następnie ciągle mieszając dodać cukier oraz budynie.Po ukręceniu masy wyłożyć ją na jabka.
Zamrożone ciasto należy zetrzeń na tarce i roz sypać na wierzchu masy.
Nastepnie wstawić ciasto do piekarnika i piec do zarumienienia się.W temperaturze 170 stopni.
Przepis dodał użytkownik agus11553
Podziel się opinią
Komentarze