Trwa ładowanie...
d3wmixq
28-01-2009 15:21

Jabłecznik

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3wmixq
Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany (obojętnie jakiej)
  • szklanka cukru
    • Masa z jabkami:
  • 10 do 15 jabłek
  • 3 lub 4 łyżki cukru
  • troszke cynamonu
    • Masa z białek:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Przepis

Wykonanie Kruchego ciasta:
Zanim zacznie się robić ciasto należy 2godziny przed rozpoczęciem wyjąć margaryne z lodówki do zmiękczenia(żeby była miękka).Do miski wsypać:mąke proszek do pieczenia cukier śmietane oraz żółtka.Gnieść do jedolitej masy ciasta.1/3 masy ciasta zamrozić.

Masa z jabkami:
Obrać i zetrzeń na tarce jabka.Następnie posłodzić je i przed położeniem na cisto wycisnąć z nich sok.gdy jabka będą ułożone na cieście należy je posypać cynamonem(nie za dużo cynamonu).

Masa z białek:
Ubić porządnie białka,następnie ciągle mieszając dodać cukier oraz budynie.Po ukręceniu masy wyłożyć ją na jabka.

Zamrożone ciasto należy zetrzeń na tarce i roz sypać na wierzchu masy.
Nastepnie wstawić ciasto do piekarnika i piec do zarumienienia się.W temperaturze 170 stopni.

Przepis dodał użytkownik agus11553

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wmixq
d3wmixq
d3wmixq
Więcej tematów
d3wmixq