Trwa ładowanie...
d2oh6no
27-01-2009 19:39

Cielęcina Marengo

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2oh6no
Składniki
  • ? 1 kg cielęciny od łopatki
  • ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ? 2 łyżki mąki
  • ? 3 cebule szalotki
  • ? 1 duża marchewka
  • ? 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • ? 1 kieliszek wody
  • ? 1 pęczek tymianku
  • ? oliwa z oliwek do smażenia
  • ? olej roślinny do smażenia
  • ? 1 łyżka masła
  • ? 1 liść laurowy
  • ? sól i pieprz do smaku
Przepis

Jak to zrobić:
1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem Pilaw.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no