Koperkowe roladki z kurczaka
- Składniki:
- 1 pęczek koperku
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- czosnek granulowany
- sól
- 3 łyżki śmietany 18%
- ? łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą. Zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami lub związać delikatnie nitką. Gotowe roladki przełożyć na gorący olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ? szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyciągnąć i wyjąć z nich wykałaczki bądź zdjąć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcześniej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Koperkowe roladki polać koperkowym sosem. Podawać z dużą ilością ulubionej surówki lub z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze