Trwa ładowanie...
dr049oz
26-01-2009 21:54

Wenus z puszystą masą serową

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
dr049oz
Składniki
  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 25 dag białego sera
  • ? litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Posypka kokosowa:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • Ponadto:
  • dżem brzoskwiniowy
Przepis

Sposób wykonania:
Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 ? szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.
Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie je ostudzić.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz