Trwa ładowanie...
ducgg0f
21-04-2008 10:37

Dżem dyniowo - pomarańczowy

Przepis
4.1
(7 głosów)
Oceń:
ducgg0f
Składniki
  • 75 dag obranej dyni
  • 50 dag jasnego cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 niezbyt słodkie pomarańcze
  • świeży starty imbir (2 cm)
Przepis

Dynię obrać i zagotować w syropie składającym się z 1 szklanki wody oraz cukru podanego w przepisie, z którego odbieramy 2 łyżki. Gotujemy dynię odkrytą, na wolnym ogniu. Obieramy pomarańcze, pozbywając się białej części i pestek, jeśli to konieczne. Skórke pomarańczową dokładnie oczyszczamy ostrym nożem z białej, gorzkiej części i kroimy na paseczki. Zagotowujemy syrop z pół szkalnki wody i dwóch łyżek cukru, do którego wrzucamy paseczki skórki pomarańczowej. Kroimy oczyszczoną pomarańczę na cząski dorzucamy do dyni. Teraz owoce nam sie razem gotują, a skórka się dusi w syropie. Po mniej więcej 15 minutach, rozdrabniamy dynię i pomarańczę blenderem lub innym narzędziem. Dorzucamy skórkę pomarańczową, starty imbir i sok z cytryny. Gotujemy bez przykrycia aż będzie gęste. Potem przelewamy do słoików, pasteryzujemy

Przepis dodał użytkownik julia313

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ducgg0f
ducgg0f
ducgg0f
Więcej tematów
ducgg0f