18-04-2008 10:53
Płonące banany
Przepis
2.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 4 małe banany,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru,
- 40 ml likieru bananowego,
- 2 pomarańcze,
- 1/2 cytryny,
- 40 ml brandy,
- 2 kumkwaty,
Przepis
1. Pomarańcze pokrój na połówki, wyciśnij z nich sok. Sok wyciśnij także z cytryny. Kumkwaty pokrój w plasterki. Banany obierz i ewentualnie pokrój wzdłuż na połówki. Na patelni stop masło (na średnim ogniu aby się nie przypaliło!). Na nim lekko podsmaż banany (powinny mieć jasny złoty kolor) i kumkwaty. Gotowe owoce wyjmij z patelni, trzymaj w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury około 100°C). 2. Do pozostałego na patelni masła dosyp cukier i podgrzewaj mieszając, aż się skarmelizuje, zalej likierem bananowym i sokami z cytrusów. Zagotuj. Do sosu ponownie włóż banany i w nim podgrzej. Szybko przełóż na ogrzane talerzyki. Polej brandy, podpalić. Serwuj płonące.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.