Trwa ładowanie...
d3450at
21-10-2008 16:25

Niezawodny keks

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3450at
Składniki
  • 25 dag mąki
  • 4 duże jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag suszonych śliwek albo moreli
  • po 10 dag posiekanych włoskich orzechów i rodzynek
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis

1. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.

2. Z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez 3-4 min lub łyżką przez 6 min, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.

3. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200°C. Suszone owoce i rodzynki opłucz gorącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta. Zamieszaj je kilka razy łyżką, następnie dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj nadal, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.

4. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C, a po 45 min sprawdź ciasto cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at