Niezawodny keks
- 25 dag mąki
- 4 duże jajka
- 20 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku
- torebka cukru waniliowego
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag suszonych śliwek albo moreli
- po 10 dag posiekanych włoskich orzechów i rodzynek
- tłuszcz do wysmarowania formy
1. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.
2. Z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez 3-4 min lub łyżką przez 6 min, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.
3. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200°C. Suszone owoce i rodzynki opłucz gorącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta. Zamieszaj je kilka razy łyżką, następnie dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj nadal, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.
4. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C, a po 45 min sprawdź ciasto cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze