Trwa ładowanie...
d2beujx
20-10-2008 15:20

Ciasto toffi ze śmietaną

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
d2beujx
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1 ? łyżki kakao
  • ? łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa toffi:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ? szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • Masa śmietankowa:
  • 0,75 litra śmietany 30%
  • 3 opakowania "śmietan-fix"
  • cukier waniliowy
  • Do dekoracji:
  • kawa mielona
Przepis

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. ? szklanki wody).

Mleko słodzone gotować ok. 1 ? godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać "śmietan-fix", delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi.

Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
d2beujx
d2beujx
Więcej tematów
d2beujx