Ciasto toffi ze śmietaną
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki cukru
- 1 ? łyżki kakao
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa toffi:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- ? szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- Masa śmietankowa:
- 0,75 litra śmietany 30%
- 3 opakowania "śmietan-fix"
- cukier waniliowy
- Do dekoracji:
- kawa mielona
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. ? szklanki wody).
Mleko słodzone gotować ok. 1 ? godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać "śmietan-fix", delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi.
Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze