Trwa ładowanie...
daljocc
17-09-2008 15:18

Fasolka po bretońsku

Przepis
4.0
(6 głosów)
Oceń:
daljocc
Składniki
  • 50 dag fasoli Piękny Jaś
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • przyprawa do zup w płynie
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
Przepis

Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.

Przepis dodał użytkownik aniasobol22

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc