17-09-2008 15:18
Fasolka po bretońsku
Przepis
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- 50 dag fasoli Piękny Jaś
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- przyprawa do zup w płynie
- świeżo mielony pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
Przepis
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.