Trwa ładowanie...
d1p1ih9
04-09-2008 17:05

Keks z bakaliami

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d1p1ih9
Składniki
  • 170 g Kasi
  • 320 g mąki
  • 160 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30-40 dag bakalii (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, figi, migdały, owoce w syropie)
  • Kasia i bułka tarta do formy
  • Czas
  • pieczenia: 1 godz.
Przepis

Kasię utrzyj na puszysty krem. Dodaj po jednym jajku, przesiany cukier i małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj tak długo, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodaj cukier waniliowy i drobno pokrojone bakalie. Ciasto przełoż do wysokiej keksowej formy posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zrumieni, nakryj folią aluminiową. Upieczony keks wyjmij z piekarnika i ostudzić.

Przepis dodał użytkownik niunius173

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1p1ih9
d1p1ih9
d1p1ih9
Więcej tematów
d1p1ih9