Schab po argentyńsku - w moim wydaniu
- kotlet schabowy ilość w zależności od apetytu, osób itd :-)
- 2 jajka
- mąka
- tarty żółty ser
- ser żółty w plastrach
- cebula
- pomidor
- łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól, papryka, bazylia, oregano do smaku
- czosnek
- oliwa
- 3 łyzki ketchupu
- bułka tarta
Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Czosnek miażdżymy i mieszamy z oliwą i ketchupem można też skropić trochę cytryną. Kotlety wkładamy do tak przygotowanej marynaty i przykrywamy i odstawiamy na 60 - 90 minut. (Można dłużej)
Jajka rozbełtać można dodać trochę mleka. Dodajemy mąkę aby zrobiło się płynne ciasto oraz szczyptę soli, pieprzu, ziół, papryki. Kawałek sera żółtego trzemy na tarce na bardzo drobne wiórki i dodajemy do jajek z mąką i wszystko dokładnie wymieszać
Pomidora i cebulę, żółty ser kroimy w plastry. Plastrów żółtego sera ma być tyle żeby przykrył kotleta
Kotlety z marynaty wkładamy do tak przygotowanej panierki, zamaczamy w jajku z obu stron i obtaczamy lekko w bułce tartej. i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron tylko że na jedną stronę krótko i obracamy na drugą kładziemy pomidor, cebulę w plastrach i przykrywamy wszystko żółtym serem. Zmniejszamy ogień przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem tak aby ser się roztopił uważając aby nie spalić spodu. Powodzenia ;-)
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Podziel się opinią
Komentarze