Trwa ładowanie...
d3jht2p
30-07-2008 16:34

Placek z makiem

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d3jht2p
Składniki
  • Masa makowa:
  • 25 dag zmielonego maku
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 4 1/2 dag masła
  • jajo
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masy marcepanowej
    • Ciasto:
  • 15 dag twarogu
  • 5 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 7 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-0 dag mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • Kruszonka:
  • 20 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przepis

Mak zagotować z 1 szklanką mleka, cukrem, skórką oraz masłem i gotować na małym ogniu 10 minut. Białko oddzielić od żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkiem i resztą mleka, dodać do masy makowej i zagotować.
Marcepan pokroić i utrzeć z białkiem i połączyć z masą makową.
Masę schłodzić.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą.
Z odciśniętego twarogu, mleka, oleju, cukru, soli, cukru waniliowego i połowy mąki zagnieść ciasto. resztę mąki połączyć z proszkiem, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wylepić ciastem brzegi blachy.
na cieście rozprowadzić masę i posypać kruszonką. Ciasto piec 45 minut w temp. 200 st.

Przepis dodał użytkownik inis1984

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
Więcej tematów
d3jht2p