Pierś w sosie brokułowym
- duży brokuł
- pierś kurczaka
- 30 dg pieczarek
- duża śmietana lub kremowy naturalny jogurt
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- starty parmezan
- makaron
- przyprawy
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, nacieramy odrobiną soli, pieprzu, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i odstawiamy na chwilę, by mięso nasiąknęło przyprawami - następnie podsmażamy na odrobinie oliwy; pieczarki kroimy na małe kawałki i dorzucamy na patelnię do mięsa, dusimy pod przykryciem; na drugiej patelni topimy ser pleśniowy i dolewamy do niego śmietanę; brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy - gdy już będą lekko podgotowane wyławiamy kilka ładniejszych różyczek i odkładamy, pozostałe gotujemy do rozgotowania - rozpadające się różyczki dorzucamy do sera pleśniowego ze śmietaną i rozgniatamy; do tak przygotowanego sosu brokułowo-serowego wrzucamy podduszone mięso z pieczarkami i trzymamy na ogniu, by składniki się "przegryzły", dorzucamy odstawione różyczki brokuła i podgotowujemy; makaron gotujemy al dente - polewamy sosem z mnóstwem składników i posypujemy startym parmezanem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze