16-04-2008 14:51
Kluseczki z kaszy manny
Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- czubata szklanka kaszy manny
- - kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego
- - 1l wody
- - sól
Przepis
Do 1l gotującej, osolonej wody wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy stanie się gęsta, dodajemy masło, zmniejszamy ogień, mieszamy i jeszcze przez kilka minut trzymamy na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Wylewamy na duży. płaski półmisek i rozprowadzamy równomiernie w taki sposób, aby warstwa była cieka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną kroimy w kostkę i podajemy jako dodatek do wszelkiego rodzaju czystych zup.
Można również pokroić w większą kostkę, opanierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać z konfiturami, domowym dżemem lub dobrym sokiem.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.