Trwa ładowanie...
d2f2xnc
02-07-2008 15:10

Chińska Patelnia Obfitości z przepysznymi kawałkami kurczaka

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d2f2xnc
Składniki
  • - kilka kropel sosu sojowego
  • - kilka kropel sosu sojowo-grzybowego
  • - jedna paczka makaronu chińskiego (ryżowy/sojowy)
  • - 10 sztuk grzybów MUN
  • - słoik pędów bambusa - zapałki
  • - słoik kolb marynowanej kukurydzy
  • - puszka kiełków fasoli mung/kiełków soi
  • - 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
  • - 2 garści orzechów nerkowca (prażonych i solonych)
  • - 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • - olej do smażenia
  • - przyprawy - sól, pieprz, curry
  • - 1 średnia cebula
  • - 1 fix do kurczaka w 5 smakach lub do potraw chińskich.
Przepis

1. Pierś/si z kurczaka pokroić w kostkę (nie za dużą).
a) zrobić marynatę z sosu sojowo - grzybowego, soli (nie przesadzać, gdyż sam sos w sobie jest słony), pieprzu i curry,
b) obtoczyć kurczaka w mieszance przypraw,
2. Przygotować ciasto do kurczaka:
a) do miski wsypać przesianą mąkę,
b) dodać roztrzepane jajko, sezam, odrobinę soli i na końcu wodę,
c) dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki - najlepiej zrobić to mikserem,
d) włożyć kawałki kurczaka, tak, by dokładnie były obtoczone w cieście.
3. Rozgrzać we frytkownicy/woku/rondelku olej tak, by kawałki kurczaka mogły być dokładnie zanurzone. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na papierowym ręczniku w celu zebrania nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulę pokroić w pióra/kostkę/półplasterki jak kto woli i przesmażyć w WOKu (tylko nie w tym samym tłuszczu co smażyło się kurczaka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Grzyby MUN namoczyć w gorącej wodzie. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość odcedzić i pokroić w paseczki. Dodać do zeszklonej cebulki.
6. Następnie dodać marchewkę i wszystko razem smażyć jeszcze chwilkę.
7. Po chwili dodajemy pędy bambusa, kolby kukurydzy oraz kiełki soi (fasoli mung). Smażymy razem przez 3 minuty. Dolewamy do wszystkiego łyżeczkę sosu sojowo - grzybowego.
8. Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu mieszamy fix z odpowiednią ilością wody i wlewamy do składników znajdujących się w patelni. Wszystko razem mieszamy i czekamy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Po 15 minutach wrzucamy nerkowce i wyłączamy gaz. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
9. Przygotowujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
10. Wykładamy wszystko na talerze zaczynając od porcji makaronu, następnie sos z warzywami, a na koniec kładziemy kilka kostek usmażonego wcześniej wystudzonego kurczaka. Jako dekorację wykorzystujemy parę kropel sosu sojowego, tak, żeby utworzył ładny wzorek. SMACZNEGO!!!!!!!

Przepis dodał użytkownik martyna.p

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc