Chińska Patelnia Obfitości z przepysznymi kawałkami kurczaka
- - kilka kropel sosu sojowego
- - kilka kropel sosu sojowo-grzybowego
- - jedna paczka makaronu chińskiego (ryżowy/sojowy)
- - 10 sztuk grzybów MUN
- - słoik pędów bambusa - zapałki
- - słoik kolb marynowanej kukurydzy
- - puszka kiełków fasoli mung/kiełków soi
- - 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- - 2 garści orzechów nerkowca (prażonych i solonych)
- - 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- - olej do smażenia
- - przyprawy - sól, pieprz, curry
- - 1 średnia cebula
- - 1 fix do kurczaka w 5 smakach lub do potraw chińskich.
1. Pierś/si z kurczaka pokroić w kostkę (nie za dużą).
a) zrobić marynatę z sosu sojowo - grzybowego, soli (nie przesadzać, gdyż sam sos w sobie jest słony), pieprzu i curry,
b) obtoczyć kurczaka w mieszance przypraw,
2. Przygotować ciasto do kurczaka:
a) do miski wsypać przesianą mąkę,
b) dodać roztrzepane jajko, sezam, odrobinę soli i na końcu wodę,
c) dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki - najlepiej zrobić to mikserem,
d) włożyć kawałki kurczaka, tak, by dokładnie były obtoczone w cieście.
3. Rozgrzać we frytkownicy/woku/rondelku olej tak, by kawałki kurczaka mogły być dokładnie zanurzone. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na papierowym ręczniku w celu zebrania nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulę pokroić w pióra/kostkę/półplasterki jak kto woli i przesmażyć w WOKu (tylko nie w tym samym tłuszczu co smażyło się kurczaka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Grzyby MUN namoczyć w gorącej wodzie. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość odcedzić i pokroić w paseczki. Dodać do zeszklonej cebulki.
6. Następnie dodać marchewkę i wszystko razem smażyć jeszcze chwilkę.
7. Po chwili dodajemy pędy bambusa, kolby kukurydzy oraz kiełki soi (fasoli mung). Smażymy razem przez 3 minuty. Dolewamy do wszystkiego łyżeczkę sosu sojowo - grzybowego.
8. Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu mieszamy fix z odpowiednią ilością wody i wlewamy do składników znajdujących się w patelni. Wszystko razem mieszamy i czekamy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Po 15 minutach wrzucamy nerkowce i wyłączamy gaz. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
9. Przygotowujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
10. Wykładamy wszystko na talerze zaczynając od porcji makaronu, następnie sos z warzywami, a na koniec kładziemy kilka kostek usmażonego wcześniej wystudzonego kurczaka. Jako dekorację wykorzystujemy parę kropel sosu sojowego, tak, żeby utworzył ładny wzorek. SMACZNEGO!!!!!!!
Przepis dodał użytkownik martyna.p
Podziel się opinią
Komentarze