Trwa ładowanie...
dr049oz
27-06-2008 18:28

Ziemniaczana zapiekanka emigranta

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
dr049oz
Składniki
  • 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 50 dkg pikantnej kiełbasy
  • 1 grubo pokrojona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka
  • Jajka z wody:
  • Składniki:
  • 2 lub 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 3 szklanki wody
Przepis

Zacznę od sposobu gotowania ziemniaków. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i po 20 minutach gotowania odstawiam aby wystygły w wodzie w której się gotowały. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki nie będą się rozpadały podczas smażenia.
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry lub grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję ziemniaki i dokładnie je obrumieniam. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaję cebulę i pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę i powoli smarze przez około 15 minut, delikatnie mieszając. Po 10 minutach zapiekankę przyprawiamy. Pora na przygotowanie jajek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i powoli wlewamy pojedynczo jajka. Woda musi wrzeć powolutku. Jajka gotujemy około 4 minut. Ziemniaki wykładamy na dwa talerze i łyżką cedzakową wyjmujemy jajka dając 1 lub dwa na porcję. Na zakończenie przyprawiamy jajka i po dodaniu zielonych akcentów podajemy zapiekankę.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz