Schab z suszonymi owocami
- kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
- 2 łyżki oliwy
- pół kostki masła
- dwie garście suszonych moreli
- garść suszonych fig
- pół szklanki półsłodkiego białego wina
- łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
- łyżka soli
Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze