Trwa ładowanie...
ducgg0f
22-06-2008 20:21

Schab z suszonymi owocami

Przepis
3.9
(12 głosów)
Oceń:
ducgg0f
Składniki
  • kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • pół kostki masła
  • dwie garście suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli
Przepis

Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ducgg0f
ducgg0f
ducgg0f
Więcej tematów
ducgg0f