22-06-2008 20:19
Kulki wieprzowe w sosie pomidorowym
Przepis
4.2
(10 głosów)
Oceń:
Składniki
- 30 dag mięsa wieprzowego zmielonego
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- makaron (świderki lub muszelki)
- 1 szklanka wody przegotowanej ostudzonej
- przecier pomidorowy lub koncentrat
- mąka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka lub ostra
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- zielona cebulka do posypania
Przepis
Mięso z jajkami, solą, pieprzem i ewentualnie papryką dobrze wyrobić. Formować małe kulki, obtaczać je w mące i podsmażyć na wolnym ogniu do zrumienienia ok 10 min.
Osobno ugotować makaron i sos pomidorowy.
Czubatą łyżkę mąki zmiksować ze szklanką ostudzonej przegotowanej wody. Cebulę drobno posiekaną przyrumienić na wolnym ogniu, powoli dodawać przecier pomidorowy i wodę z mąką, doprawić sos do smaku, dołożyć wcześniej przygotowane kulki i dusić na wolnym ogniu ok 10 min.
Na talerz wykładać makaron, obok kulki, wszystko polać sosem i posypać zieloną cebulką. Smacznego.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.