faszerowane pieczarki
- 12 dużych pieczarek
- - 25 dag filetów z piersi kurczaka
- - 4 małe pory
- - 4 małe pomidory
- - 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
- - 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
- - 2 ząbki czosnku
- - 3 łyżki tartej goudy
- - 2 łyżki oleju,
- - 1/2 łyżki soku z cytryny
- - 1/2 pęczka natki pietruszki
- - sól, biały pieprz, słodka papryka
Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem. Czas przygotowania: około 45 minut
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze