Trwa ładowanie...
d1h906k
11-06-2008 14:11

Truskawkowy ryż jabłkowy

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1h906k
Składniki
  • 2 paczki ryżu
    • ? 4 jabłka
    • ? 2 garście truskawek
    • ? serek homogenizowany waniliowy 150 g ( bardzo polecam Danio)
    • ? 6 łyżek cukru
    • ? cukier waniliowy
    • ? szczypta cynamonu
    • ? masło do wysmarowania formy
Przepis

1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i starkować na dużych oczkach. Dodać cukier, ugotowany ryż, serek Danio i dobrze wymieszać.

2. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w plasterki, zasypać 4 czubatymi łyżeczkami cukru oraz cukrem waniliowym. Pozostawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.

3. Masę ryżowo-jabłkową podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć dno naczynia, wysypać na nią truskawki, polać powstałym sokiem, i następnie wyłożyć na wierzch pozostały ryż.

4. Całość opruszyć cynamonem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 st, piec nie dłużej niż 20 min.,z termoobiegiem. Moja propozycja: podawać na gorąco z bitą śmietaną, lub najlepiej polane serkiem wanilowy

Przepis dodał użytkownik siwa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k