11-06-2008 14:11
Truskawkowy ryż jabłkowy
Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 2 paczki ryżu
- ? 4 jabłka
- ? 2 garście truskawek
- ? serek homogenizowany waniliowy 150 g ( bardzo polecam Danio)
- ? 6 łyżek cukru
- ? cukier waniliowy
- ? szczypta cynamonu
- ? masło do wysmarowania formy
Przepis
1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i starkować na dużych oczkach. Dodać cukier, ugotowany ryż, serek Danio i dobrze wymieszać.
2. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w plasterki, zasypać 4 czubatymi łyżeczkami cukru oraz cukrem waniliowym. Pozostawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.
3. Masę ryżowo-jabłkową podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć dno naczynia, wysypać na nią truskawki, polać powstałym sokiem, i następnie wyłożyć na wierzch pozostały ryż.
4. Całość opruszyć cynamonem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 st, piec nie dłużej niż 20 min.,z termoobiegiem. Moja propozycja: podawać na gorąco z bitą śmietaną, lub najlepiej polane serkiem wanilowy
Przepis dodał użytkownik siwa
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.