Panga z owocami morza w jarzynach
- 50 dkg filetów z łososia lub pangi
- 30 dkg odwłoków krewetek i inne skorupiak
- szklanka ugotowanego makaronu sojowego
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 pęczek liści młodego szpinaku
- 2 marchewki
- 8 grzybów
- 6 białych części porów
- 6 szklanek bulionu z ryby
- 25 dkg tofu
- Sos:
- 2 szklanki bulionu z ryby
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki białego wina
- cukier
Filety z ryby pociąć na kawałki 4x5 cm. Marchewkę przekroić wzdłuż na ćwiartki, pory na ukośne kawałki, grzyby w pionowe plastry. Na liściach kapusty ułożyć osączone liście szpinaku i kawałki marchwi, zwinąć w ściereczkę, ścisnąć, rozwinąć, powstały rulon pokroić na kawałki o dł. 4 cm. W rondlu wymieszać składniki sosu, zagrzać, doprawić do smaku solą lub cukrem. W garnku zagotować wino i, zmniejszyć ogień, włożyć makaron, ryby, owoce morza, zwinięte jarzyny, grzyby, pory - układając wszystko tak, aby składniki nie mieszały się ze sobą. Lekko niedogotowane składniki przestawić na stół. Każdy sam nabiera potrawę, oddzielnie podać sos do maczania. Można też zalać składniki sosem w wazie i tak podawać.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze