Ryż na słodko-kwaśno
- Dla 2 osób:
- -ok. 150g polędwicy wieprzowej
- -ryż(2 paczki po 100g)
- -1 duża cebula
- -1 papryka
- -3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- - sok z cytryny
- -sól, pieprz cayenne, tabasco, sos sojowy, cukier
Polędwice kroimy w małe kawałki, a następnie kroimy cebulę w kostkę i paprykę. W międzyczasie gotujemy ryż. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, potem dodajemy mięso polewając je 1 łyżką sosu sojowego i zmiejszamy ogień. Po paru minutach dodajemy paprykę dalej utrzymując tą samą temperaturę. Wszystko podprawiamy solą i pieprzem cayenne. Smażymy na wolnym ogniu, aby mięso skruszało.
SOS:
Do koncentratu dolewamy trochę przygotowanej wody, aby go rozcieńczyć. Następnie dodajemy soku z cytryny i cukru, aby otrzymać słodko-kwaśny smak. Potem wkraplamy tabasco(kilka kropel) i dodajemy sól.Sos ma mieć smak słodko-kwaśny o pikantnym charakterze.
Tak przygotowanym sosem polewamy mięso i na małym ogniu chwilę dusimy.Następnie wrzucamy ugotowany ryż i energicznie mieszając chwilę podgrzewamy.
PODAWANIE:
Bierzemy mała filiżankę ok 200ml i smarujemy ją paroma kroplami oleju, nadmiar usuwamy papierowym ręcznikiem. Potem "wciskamy" tam potrawe i odwracając kładziemy na talerzu tak jakbyśmy robili babki z piasku. Tak uformowaną potrawę możemy udekorować tak jak na zdj. lub według własnej fantazji.
Przepis dodał użytkownik Caterer
Podziel się opinią
Komentarze