Trwa ładowanie...
d1jg49v
20-09-2016 15:10

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Przepis
3.6
(24 głosy)
Oceń:
d1jg49v
Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego sera żółtego np. typu cheddar
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
Przepis

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Blanszujemy (wrzucamy na wrzątek) w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzony układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obsypanym bułką tartą.

W garnku podgrzewamy mleko i śmietanę, dodajemy 3/4 żółtego sera. Mieszamy kuchenną trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Mąkę ziemniaczaną łączymy z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Masę wylewamy na kalafiory, posypujemy resztą sera.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora.

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jg49v
d1jg49v
d1jg49v
Więcej tematów
d1jg49v