Aksamitne zawijańce z pieczarkami
- 2 duże filety z kurczaka
- 20 dag żółtego sera
- 45 dag pieczarek
- 2 łyżeczki masła
- pół szklanki mleka kondensowanego lub śmietany
- 1,5 łyżeczki mąki
- tłuszcz do smażenia
- jajo
- bułka tarta
- czosnek granulowany
- przyprawa do kurczaka
Filety umyć, obrać z odpadków i rozłożyć tak jak mięso na rolady, lekko rozbić. Posypać czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną, podzielić na pół. Żółty ser pokroić w kostkę. Na środek każdego filetu położyć pieczarki i ser oraz trochę masła, zwinąć w roladki. Następnie opanierować w jaju i bułce tartej, smażyć na tłuszczu doprawiając i nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Resztę pieczarek zagotować, wlać mleko rozrobione z mąką i mieszać aż zgęstnieje. Sosem polewać gotowe zawijańce.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze