Trwa ładowanie...
d1bct8e
26-05-2008 22:10

Smażone banany marynowane w rumie i soku z cytryny

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1bct8e
Składniki
    • 4 banany
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 1 łyżka ciemnego rumu
    • olej do głębokiego smażenia
    • Ciasto do zamaczania
      • 100 g mąki
    • szczypta soli
    • 145 ml wody
    • 2 łyżki ziaren sezamowych
Przepis
  • Banan obrać ze skórki, pokroić w poprzek na 4 kawałki, a następnie każdy na 4 kawałki wzdłuż. Włożyć do szklanej salaterki i delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Przygotować ciasto. W głębokim naczyniu roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mąkę, sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Posypać ziarnami sezamowymi i odstawić.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zanurzać kawałki banana w cieście i smażyć 5-7 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bct8e
d1bct8e
d1bct8e
Więcej tematów
d1bct8e