Trwa ładowanie...
d6rewzr
26-05-2008 21:32

Ryba po tajsku

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
d6rewzr
Składniki
  • 1 kg filetów z białej ryby (np. panga, sola itp.)
  • 1 kg świeżego pora
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • słodki sos chili
  • ocet
  • olej do smażenia
Przepis

Skórkę z cytryny zetrzeć na małych otworach i wymieszać z mąką. Filety poporcjować, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron (trzeba bardzo uważać bo wiórki łatwo się przypalają). Por pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Posolić do smaku. Usmażone pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to połyżyć usmażone ryby - jedną obok drugiej. Sos chili wymieszać z octem do smaku (żeby wyszedł sos słodko-kwaśny) i następnie polać ułożone ryby w naczyniu żaroodpornym. Sosu nie musi być bardzo dużo, ważne żeby pokrył cienką warstewką ryby. Podawać na ciepło.

Przepis dodał użytkownik kluki1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6rewzr
d6rewzr
d6rewzr
Więcej tematów
d6rewzr