Ryba po tajsku
- 1 kg filetów z białej ryby (np. panga, sola itp.)
- 1 kg świeżego pora
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 cytryna
- 1 jajko
- mąka
- sól
- pieprz
- słodki sos chili
- ocet
- olej do smażenia
Skórkę z cytryny zetrzeć na małych otworach i wymieszać z mąką. Filety poporcjować, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron (trzeba bardzo uważać bo wiórki łatwo się przypalają). Por pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Posolić do smaku. Usmażone pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to połyżyć usmażone ryby - jedną obok drugiej. Sos chili wymieszać z octem do smaku (żeby wyszedł sos słodko-kwaśny) i następnie polać ułożone ryby w naczyniu żaroodpornym. Sosu nie musi być bardzo dużo, ważne żeby pokrył cienką warstewką ryby. Podawać na ciepło.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Podziel się opinią
Komentarze