Trwa ładowanie...
d4fk4p8
26-06-2015 18:29

Duszona cielęcina w czerwonym winie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4fk4p8
Składniki
  • 400 g cielęciny bez kości (udziec)
  • 200 g cebuli
  • 100 g świeżej lub mrożonej czarnej porzeczki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta soli
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki mąki
Przepis

Umyj mięso i wytnij z niego wszystkie żyłki i błony. Następnie osusz je i obtocz w posiekanym czosnku, tymianku, rozmarynie, soli i pieprzu.

Odłóż mięso do chłodnego miejsca na około 2 godziny.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż w nim cielęcinę z każdej strony z pokrojoną cebulą. Potem mąkę rozpuszczoną w 100 ml czerwonego wina i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Pod koniec duszenia do garnka wrzuć czarną porzeczkę i gotuj wszystko przez ok. 8 minut. Wyjmij mięso, a sos zmiksuj. Pokrój cielęcinę na plastry i podaj na ziemniakach. Polej sosem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8