Trwa ładowanie...
d3ia7o7
22-05-2008 13:45

Biała zupa

Przepis
1.0
(2 głosy)
Oceń:
d3ia7o7
Składniki
  • Na 4 osoby: - 1-1,5 kg ziemniaków, - 1-2 duże cebule, - 1-3 ząbków czosnku, - 0,25 l śmietany, - 0,25 l mleka, - sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, natka pietruszki - parówki ew. kiełbasa (zwłaszcza czosnkowa) w możliwej do spożycia ilości
Przepis

Obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki i cebulę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę, wraz z przyprawami zalać w garnku "na równo" zimną wodą (nie należy przesadzić z ilością wody - jak będzie jej trochę mniej nie przeszkadza a zupa wychodzi gęstsza). Na wierzch położyć parówki lub kiełbasę (ja czasami o ile je posiadam wkładam jeszcze skórki od wędzonki). Wszystko to gotować, aż ziemniaki i cebula zaczną się rozgotowywać. Następnie kiełbaski (oraz ew. skóry - wyrzucić) wyjąć i poporcjować. Odłożyć je na bok - na moment. Następnie pozostające w znajdującym się cały czas na "gazie" garnku ziemniaki i cebulę dobrze rozdrobnić przy pomocy tzw. krychadła (ja preferuję raczej miksowanie) oraz dodać poporcjowane kiełbaski a także dolać mleka zmieszanego ze śmietaną. Na wolnym ogniu, często mieszając, doprowadzić tylko zupę do tzw. przekulania się. Podawać na talerzach z posypaniem siekaną natką pietruszki. Z przepisem tym spotkałem się w ramach kontaktów z Niemkami, które nazywają tą zupę
Weissesuppe. Sądzę, że warto spróbować bo jest swego rodzaju odmianą wśród kartoflanek.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ia7o7
d3ia7o7
d3ia7o7
Więcej tematów
d3ia7o7