Trwa ładowanie...
d3f4i6c
22-05-2008 13:43

Barszcz ukraiński prawdziwy przepis ze zdjęciem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3f4i6c
Składniki
  • Mięso na wywar, najlepiej coś konkretnego np. żeberka, ale drobiowe też mozę być,
  • - 1 burak (10-12 dag),
  • - 2 marchewki (10-12 dag),
  • - ok. 50 dag ziemniaków,
  • - 30 dag kapusty,
  • - 1 słoik koncentratu pomidorowego 30% (190g),
  • - 1 czerwona papryka,
  • - 1 cebula,
  • - 3 łyżki śmietany,
  • - pieprz, ziele angielskie, koper, czosnek.
Przepis

Ugotować wywar z mięsa (bez włoszczyzny!) w dużym garnku
ok.5 l.

Buraka i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka). Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w większą kostkę, paprykę i
cebulę w kosteczkę.

Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, chwilę pogotować. Wrzucić buraki, też gotować ok. 5 min. Po burakach dodajemy marchew, ziemniaki i kapustę. Jeśli mamy młodą kapustę to dodajemy póżniej, kiedy ziemniaki będą na wpół gotowe.

Gotujemy wszystko razem ok. 30 min., do momentu kiedy ziemniaki i kapusta będą prawie gotowe. Pod koniec dodajemy paprykę, cebulę, parę ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, koniecznie koperek. Można dodać starty ząbek czosnku.

Śmietanę dodajemy do garnka ( po zdjęciu zupy z ognia), lub do talerza.

Można oczywiście najpierw poddusić buraki na patelni z dodatkiem kwasku cytrynowego lub koncentratu pomidorowego, a marchew z papryką i cebulą. Wtedy do wywaru najpierw dodajemy ziemniaki, póżniej kapustę i na końcu resztę warzyw.
Bez tego obsmażania jest szybciej i smak nie ucierpi.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c