Trwa ładowanie...
d4fk4p8
17-02-2015 08:23

Tort mocno piernikowy

Przepis
3.7
(6 głosów)
Oceń:
d4fk4p8
Składniki
  • BISZKOPT PIERNIKOWY
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 125 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki kakao
    • KREM PIERNIKOWY
  • 150 ml kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kubek cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
    • PONCZ
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml rumu
    • GLAZURA CZEKOLADOWA
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 140 g masła
  • 3 łyżki kakao
    • DO PRZEŁOŻENIA
  • 300 g powideł śliwkowych
    • DODATKOWO
  • 8 miękkich pierniczków w czekoladzie do dekoracji
Przepis

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Smarujemy masłem dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Przesiewamy do miski mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Na sztywno ubijamy białka i dodajemy do nich systematycznie cukier. Do gęstej i lśniącej masy dodajemy kolejno po żółtku oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i ustawiamy mikser na mniejsze obroty. Następnie powoli dołączamy suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Kiedy ciasto się upiecze, uderzamy nim jeszcze w formie o ziemię, w celu uzyskania gładkiej powierzchni. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, kroimy je na 4 równe blaty.

Przygotowujemy poncz. Do mocno zaparzonej herbaty dodajemy kawę oraz cukier. Wszystko mieszamy i studzimy. Następnie wlewamy rum. Taki ponczem nasączamy ciasto i przekładamy śliwkowymi powidłami.

Przechodzimy do kremu piernikowego. Ubijamy na sztywno kremówkę i przyprawy. Na końcu dodajemy mascarpone i cukier puder. Takim kremem smarujemy boki tortu oraz jego wierzch.
Przygotowujemy glazurę czekoladową. Zimną wodą zalewamy żelatynę i zostawiamy aż napęcznieje. Do rondla przesiewamy kakao i cukier puder. Następnie dodajemy masło oraz żelatynę. Wszystko podgrzewamy na delikatnym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia. Nie możemy doprowadzić do zagotowania. Taką glazurą polewamy ciasto.

Na samym wierzchu tortu układamy pierniczki i trzymamy tort w lodówce przez 3 godziny. Smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8