Trwa ładowanie...
dlyto9j
03-02-2015 18:57

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
dlyto9j
Składniki
  • Pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oregano, sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml mleka
  • szczypta cukru
  • oregano, sól, pieprz
    • 250 g makaronu typu spaghetti
  • listki świeżej bazylii do przybrania
  • parmezan
Przepis

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.

2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.

4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

5. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlyto9j
dlyto9j
dlyto9j
Więcej tematów
dlyto9j