Trwa ładowanie...
d295de9
12-01-2015 20:49

Domowy kisiel żurawinowy

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d295de9
Składniki
  • 1/2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej; suszonej nieco więcej i warto ją zmiksować po podgotowaniu)
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis

250 ml wody wlać do niewielkiego garnka. Dodać żurawinę i lekko ją rozgnieść, aby nie popękała podczas gotowania. Można ją również wcześniej pokroić. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy.

Gotować 10-15 minut, aż żurawina stanie się szklista. Dodać resztę wody, odcedzić nadmiar żurawiny. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do garnuszka, dokładnie wymieszać. Zagotować, aż masa zgęstnieje. Dosłodzić według uznania, jeśli jest taka potrzeba.

Kisiel rozlać do pucharków, udekorować świeżą żurawiną i listkami świeżej mięty.

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d295de9
d295de9
d295de9
Więcej tematów
d295de9