Trwa ładowanie...

Grudniowe jabłka. 5 pomysłów na pyszne dania na bazie najzdrowszych polskich owoców

Polska słynie z jabłek. W naszym kraju produkowane są dziesiątki odmian, a nasze owoce eksportowane są na cały świat. Jabłka to bardzo wdzięczny owoc – nie dość, że znajdziemy odmiany takie, jakie nam pasują – bardziej kwaśne, mniej kwaśne, słodkie i aromatyczne, to w dodatku możemy je przechowywać nawet kilkanaście tygodni. Dlatego też zimą, kiedy brakuje nam witamin, korzystajmy z jabłek w kuchni.

Domowa szarlotka z cynamonem Domowa szarlotka z cynamonem Źródło: Adobe Stock, fot: PHOTOHUNTER
d1h0zug
d1h0zug

Kompot jabłkowy

Zacznijmy od najprostszego przepisu na jabłka, czyli kompotu. Kojarzy on się nam z wodnistym napojem, ale dobrze przygotowany będzie bardzo smaczny i zdrowy. Potrzebujemy: kilogram jabłek, cukier, cukier waniliowy, kilka goździków. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ale owoców nie obieramy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła ona owoce, ale żeby nie było jej za dużo, dodajemy cukier waniliowy i goździki. Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, dolewamy trochę wody i dosładzamy do smaku.

Pieczone jabłka

Jabłka mogą być również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, przede wszystkim z ciemnego drobiu. Najlepiej jabłka upiec. Składniki: kilka jabłek, konfitura z żurawiny, trochę cukru, szczypta soli i masło. Jabłka kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a w ich miejsce wkładamy łyżeczkę żurawiny. Lekko solimy, posypujemy cukrem i na wierzchu układamy kawałeczek masła. Wstawiamy na blachę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pieczemy aż owoce zmiękną.

Jabłka w cieście

Racuchy to jedna z ulubionych potraw Polaków. A racuchy z jabłkami to klasyka naszej kuchni. Potrzebne nam będą: jabłka, mąka pszenna, jajko, mleko, cukier, szczypta soli, olej. Do miski wrzucamy mąkę, cukier i sól. Wbijamy jajko i dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na kilkanaście minut. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, wycinamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy olej, jabłka zanurzamy w cieście i od razu smażymy z każdej strony na rumiano. Posypujemy cukrem i podajemy od razu.

Naleśniki z musem jabłkowym

Gdy mamy już gotowe ciasto naleśnikowe (patrz poprzedni przepis), możemy na maśle usmażyć naleśniki i podać je z pysznym jabłkowym musem. Potrzebujemy: kilka naleśników, kilka jabłek, masło, cynamon w proszku, cukier i szczyptę soli. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier, cynamon i szczyptę soli. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Nakładamy mus na naleśniki i zwijamy w rulonik.

d1h0zug

Szarlotka

Jeśli myślimy o daniach z jabłkami, nie możemy nie pamiętać o szarlotce. To ciasto lubią chyba wszyscy, a przepisów jest wiele. Do naszej wersji szarlotki potrzebujemy: mąkę, masło, cukier, sól, jabłka, cynamon i cukier waniliowy. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy trzy czwarte i wykładamy nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i pieczemy pięć minut. Układamy na cieście jabłka, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i pieczemy pół godziny, aż ciasto się zrumieni.

Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1h0zug
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h0zug
Więcej tematów