Grillowane krewetki i zielony kuskus
- Krewetki:
- 3-4 łyżki oleju
- chilli
- czosnek,
- świeży imbir,
- 1/2 limonki,
- krewetki
- Kuskus:
- 1/2 opakowania kuskus,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 garści rukoli,
- sok z 1 cytryny,
- prażone orzeszki piniowe,
- suszone pomidory w zalewie
Krewetki:
Oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Po tym czasie grillujemy krewetki na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.
Kuskus:
Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą / bądź bulionem warzywnym.
W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny - całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Gotowy kuskus należy rozdrobnić widelcem, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy posiekany pęczek pietruszki oraz z grubsza posiekaną garść rukoli. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory, dorzucamy do miski z kuskusem. Na koniec dodajemy podprażone orzeszki piniowe.
Tak przygotowany kuskus najlepiej odstawić na chwilę na bok, aby smaki dobrze przeszły.
Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze