Trwa ładowanie...

Grill w wersji vege. Poznaj jego tajniki i odkryj najlepsze roślinne produkty na ruszt

Smaczne, zdrowe i proste do przygotowania. Roślinne potrawy z grilla zachwycają różnorodnością smaków i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Przedstawiamy smaczne, wegańskie produkty, dzięki którym wyczarujesz wyborne przysmaki z rusztu. Wypróbuj je, a przekonasz się, że w niczym nie ustępują tradycyjnym daniom mięsnym!

Partnerem treści jest Sokołów.
 Źródło: Adobe Stock, fot: Alexandra Anschiz
d13q1zv
d13q1zv

Coraz cieplejsze wiosenne dni skłaniają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Piękna słoneczna pogoda to także niezawodny znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na grilla. Dla zwolenników roślinnej diety mamy dobrą wiadomość – dania z rusztu to nie tylko kiełbasa, żeberka i karkówka. Wraz z nadejściem wiosny w sklepach i na targach pojawia się coraz większy wybór warzyw i owoców, które doskonale smakują po opieczeniu na ruszcie. Dodatkowo wiele firm oferuje szeroki asortyment smacznych zamienników mięsa, jak np. burgery, steki czy kiełbaski roślinne. Mając pod ręką takie produkty, szybko wyczarujemy wiele prostych dań z grilla, które z pewnością zaskoczą wybornym smakiem także niejednego zwolennika mięsa. Wyjaśniamy, co grillować na ruszcie i jakie dania wegetariańskie z grilla podbiją serca wszystkich gości.

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Potrawy z grilla w roślinnej wersji – dlaczego warto ich spróbować?

Wbrew obiegowym opiniom roślinny grill wcale nie musi być nudny i niesmaczny. Wręcz przeciwnie – roślinna dieta daje ogromne pole do popisu, a wegetariańskie potrawy z rusztu zachwycają różnorodnością, feerią barw i wybornym smakiem. Przestawiając się na roślinne dania albo chociaż urozmaicając nimi grillową ucztę w ogrodzie, zadbamy o kondycję naszego serca, wątroby i układu krwionośnego, co z pewnością zaprocentuje w przyszłości. Dlaczego roślinne potrawy z grilla są tak zdrowe? Przede wszystkim, jedząc je, dostarczamy organizmowi roślinnego błonnika i cennych składników odżywczych, jak np. wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy.

Ponadto, roślinne dania z rusztu to istna kopalnia smaków i zarazem ekscytujące wyzwanie dla miłośników sztuki kulinarnej. Różnorodne kompozycje stworzone z warzyw, owoców i roślinnych produktów na bazie soi, ciecierzycy, fasoli oraz kasz to obietnica wspaniałej grillowej uczty!

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Jak stworzyć roślinne menu z grilla? Podstawą są oczywiście warzywa. Poza takimi klasykami jak cukinia, bakłażan, papryka oraz ziemniaki polecamy także marchew, kukurydzę, kalafiora oraz brokuły z rusztu. Amatorzy roślinnych przekąsek z pewnością docenią także smak grillowanych pieczarek oraz szparagów – koniecznie z dodatkiem gęstego sosu śmietanowego. Osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w świecie roślinnej diety, z pewnością zaskoczy fakt, że grillować można także owoce. Pieczone banany, figi, morele czy też plastry arbuza i ananasa to pyszny i zdrowy deser, który zachwyci nawet największych sceptyków.

d13q1zv

Wraz z rozwojem rynku produktów wegetariańskich i wegańskich na sklepowych półkach pojawiło się wiele pysznych i zdrowych produktów, które z powodzeniem można przyrządzać na ruszcie zamiast mięsa. Kiełbaski, burgery, steki, falafele oraz kotleciki roślinne zachwycają wybornym smakiem i zachęcają do grillowych eksperymentów. Prezentujemy dwa smaczne i proste przepisy na roślinne potrawy z grilla, które zawsze się udają, a pod względem smaku w niczym nie ustępują tradycyjnym daniom mięsnym!

Smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Roślinne dania z grilla, które pokochasz

Wśród wielu zalet roślinnych dań z grilla najważniejszą jest bez wątpienia łatwość ich przygotowania. Grillowane potrawy vege nie wymagają żadnych wybitnych umiejętności ani specjalistycznej wiedzy, w przeciwieństwie do steków wołowych i karkówki, które należy odpowiednio piec, żeby zachowały miękkość i soczysty smak.

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Kebab w roślinnej wersji

Składniki (5–6 porcji):

·       2 opakowania Vege mielone Klasyczne Z Gruntu Dobre

d13q1zv

·       1 mała cebula, starta

·       2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

·       Mieszanka przypraw: po ½ łyżeczki zmielonej ostrej papryki, kminu rzymskiego, suszonych nasion kolendry, cynamonu i pieprzu cayenne

·       Świeże zioła: po 1 łyżeczce drobno posiekanej mięty, kolendry i natki pietruszki

d13q1zv

·       Olej roślinny lub oliwa z oliwek

·       Sól, pieprz i cukier do smaku

·       Patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj Vege mielone z cebulą, czosnkiem, ziołami, mieszanką przypraw oraz 4 łyżkami oleju lub oliwy, dodaj do masy ok. 3 łyżki zimnej wody.

d13q1zv

Masę dokładnie wyrób rękami, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Tak przygotowaną mieszanką obklej patyczki do szaszłyków, formując długie wałki.

Posmaruj kebaby olejem lub oliwą i grilluj je z każdej strony ok. 60 sekund, aż wierzchnia warstwa się zarumieni.

Serwuj kebaby z ostrym sosem ajvar.

Grillowane roladki z cukinii z pastą warzywną z ciecierzycy

Składniki (10–12 porcji):

·       2 cukinie średniej wielkości

d13q1zv

·       Olej roślinny lub oliwa z oliwek

·       Sól, suszone zioła

·       2 opakowania pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre

·       Kilka pomidorków koktajlowych oraz listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj i pokrój wzdłuż w plastry średniej grubości. Każdy z nich posmaruj oliwą lub olejem, następnie posyp odrobiną soli i suszonych ziół.

d13q1zv

Grilluj cukinie na ruszcie, aż się zarumienią.

Lekko ciepłe plastry cukinii posmaruj cienko pastą warzywną.

Tak przygotowane roladki ułóż na półmisku i udekoruj cząstkami pomidorów i liśćmi świeżej bazylii.

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Powiedz "tak" roślinnej kuchni. Produkty, które z powodzeniem zastąpią wyroby mięsne w codziennych posiłkach

Roślinne zamienniki mięsa to także świetne rozwiązanie na co dzień. Zarówno gotowe dania, jak i surowe produkty umożliwiają przygotowanie szybkich, smacznych i zdrowych posiłków, bez konieczności długiego stania w kuchni. Sokołów przygotował wyjątkowe produkty, które zachwycą każdego amatora wegańskich pyszności. W ofercie roślinnej linii Z Gruntu Dobre znajdziemy smaczne pasty, hummusy, vege smalczyki, roślinne pasztety, kabanosy i plastry na kanapki, produkty do przygotowania na ciepło oraz gotowe dania. Bogata oferta produktów sprawi, że zapomnisz o nudzie, odkryjesz nowe smaki i obudzisz w sobie apetyt na eksperymenty w kuchni.

Lina Z Gruntu Dobre nie zapomniała także o miłośnikach grillowania. Roślinne burgery, kofty, cevapcici i kiełbaski to gwarancja udanej imprezy na świeżym powietrzu. Smaczne vege dania z pewnością pozytywnie zaskoczą również zwolenników mięsnych potraw. Warzywne pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych warzyw, a Vege snacki i smaczne plastry będą idealną przekąską pomiędzy ciepłymi daniami z rusztu. Jeżeli szukasz zdrowych, roślinnych inspiracji na grilla, zachęcamy do spróbowania Vegańskich przysmaków firmy Sokołów. Z tymi produktami każda impreza w ogrodzie będzie wspaniałą ucztą!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Partnerem treści jest Sokołów.
d13q1zv

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13q1zv
Więcej tematów