Kaszanka
Kaszanki, obok pasztetów, galaret i kiełbas, przez lata były nieodłącznym efektem wyrobów gotowych przy tzw. świniobiciu. W zależności od regionu i tradycji różniły się zawartością mięs, rodzajem kasz oraz przyprawami i formami przygotowania. Odpowiednio przygotowana potrafi zaskoczyć smakiem, mimo że głównym jej składnikiem tuż obok kaszy jest świeża krew. Poza tymi składnikami w kaszance nie może zabraknąć podrobów. Są to głównie wątroby, płuca, skórki wieprzowe oraz tłuszcz zwierzęcy. Odpowiedni smak zapewniają proste przyprawy - mielone ziele angielskie, majeranek i zasmażana cebula. Kaszankę możemy zrobić własnoręcznie lub kupić w zaufanym sklepie mięsnym. Najczęściej podaje się ją na gorąco, ale wykorzystywana jest też jako farsz do pierogów lub dodatek do sałatek na zimno. Porcja kaszanki to średnio 280 kcal.