Właściwości prozdrowotne żurawiny
Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością żurawiny jest jej dezynfekujący wpływ na drogi moczowe. Naukowcy są zdania, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując ich rozwój.
Bardzo silne antyoksydanty obecne w żurawinie (w tym witaminy C i E) spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, a także zapobiegają chorobom Parkinsona i Alzheimera.
Znane jest też działanie żurawiny w profilaktyce chorób zębów i przyzębia, dzięki bakteriobójczemu działaniu fruktozy i procyjanidynów. Związki te wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł. Liczba bakterii w jamie ustnej jest mniejsza, wolniej narasta płytka nazębna. Żurawina nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.